Sport Imotski

Sportski portal Imotske krajine

Razgovor sa europskim rekorderom Ivanom Katanušićem

O Ivanu Katanušiću, više manje sve se zna. Dijete Imotskog, od rođenja ostao bez podkoljenice desne noge, ali momak koji je svojom upornošću, talentom, silnom voljom dosegao same zvijezde u atletici.

Riječ je o atletičaru koji je Europski prvak u bacanju kugle za osobe sa invaliditetom, srebrni u bacanju diska, pobjednik Svjetske lige 2017. u Portugalu u bacanju diska i kugle.

Ivan Katanušić je europski rekorder u bacanju diska i prvi čovjek s protezom u svijetu koji je bacio disk preko 62.61 metar. I ima Ivan još  medalja sa Europskih i svjetskih atletskih smotri, no da ga mi ne predstavljamo sam će se predstaviti za naš portal. Treba naglasiti, a što je najvažnije  da je izvanredan čovjek, druželjubiv, pametan i obrazovan i ne tako nevažno, silno voli Imotski.

Evo što nam Ivan reče u kratkom razgovoru o sebi, svojim sportskim uspjesima, planovima i svome glavnom sportskom cilju.

-Rođen sam 22.5.1991. u Imotskom, u četveročlanoj obitelji. U prvi trenutak i ja sam bio normalna beba 53 cm visine i 3600 grama težine. Međutim, 20 dana nakon poroda počinje moja najveća životna bitka, dijagnosticirana mi je tromboza, te mi je amputirana desna potkoljenica kako bih mogao nastaviti normalno živjeti. Od ranih dana svoga djetinjstva sam svojim primjerom u društvu pokazivao da „invaliditet nije identitet“. Svaki dan moga djetinjstva je započinjao isto, rano buđenje, doručak, te igranje do iznemoglosti sa „zdravom“ djecom, iako sam bio drugačiji od ostale djece i pomalo neobičan za njih. Prohodao sam na protezi sa 14 mjeseci i kako moja mama kaže, „postao neuhvatljiv“. Sa sportom sam se susreo polaskom u osnovnu školu, od kada svoj život ne mogu niti zamisliti bez bavljenja sportom. Kao i svako dijete krenuo sam s nogometom, ali onda sam shvatio da se još nije rodio Ronaldo s jednom nogom. Nakon toga sam se okušao u više sportova, dok nisam počeo ići u teretanu, zavolio ju, te se atletika nadovezala na nju kao šlag na tortu. 2009. godine selim se u Zagreb, upisujem Fakultet Prometnih znanosti, te se po prvi puta susrećem sa sportom osoba s invaliditetom.

Moji najveći uspjesi:

2014: Europsko prvenstvo, Swansea, Wales: Srebrna medalja u bacanju kugle te brončana medalja u bacanju diska

2016: Europsko prvenstvo, Grosetto, Italija: Zlatna medalja u bacanju kugle te srebrna medalja u bacanju diska

2016: Paraolimpijske igre, Rio de Janeiro, Brazil: 5. mjesto u bacanju diska

2017: Svjetsko prvenstvo, London, Velika Britanija: Brončana medalja u bacanju diska

2017: Svjetske igre, Monte Gordo, Portugal: Zlatna medalja u bacanju kugle i diska

2018: Europsko prvenstvo, Berlin, Njemačka: Srebrna medalja u bacanju diska

Pratiš li događanja u svom rodnom mjestu, posebno iz sporta?

Naravno, mislim da ne prođe ni dana a da ne pogledam što se doli zbiva. Imotski je pun talenata, kršnih i jakih ljudi, samo ih treba usmjeriti, omogućiti im uvjete za trening.

Kada te vidimo u Imotskom?

Ove godine smo trening kamp prebacili u Split tako da često u subotu poslije treninga dođem u Imotski vidjeti obitelj i prijatelje te u nedjelju se vratim nazad u kamp. Kada krene ljetni dio sezone zbog obaveza nekada ne mogu ni 5 mjeseci u komadu doći do Imotskog, ali dobro, to je sport, kako meni,tako svima.

Što je od natjecanja ove godine s obzirom na pandemiju korone  ?

Ove godine se spremamo za puno sportskih zbivanja, s najvećim naglaskom na Tokyo 2021. te europsko prvenstvo koje će se održati od 1-7.6. u Poljskoj. Cilj je obraniti Europski naslov te napraviti veliki rezultat na Paraolimpijskim igrama u Tokyo-ju. Nadam se da će to biti kruna moja sportske karijere. Sezonu smo otvorili s dva natjecanja u Splitu i odmah na prvom srušili državni i europski rekord, koji je sada 62.61m, te se pozicionirali s vodećim rezultatom svijeta za ovu godinu.

Koji ti je još neostvaren sportski rezultat?

Budući da sam osvojio 7 europskih i svjetskih medalja, 4 zlata sa Svjetskih igara, 4 puta rušio europski rekord, državni rekorder, jedino što je preostalo je paraolimpijska medalja i svjetski rekord. Nadam se da ćemo to riješiti ovu godinu, ako bude zdravlja.

Razgovarao: Velimir Braco Ćosić
Foto: Privatni album Ivan Katanušić

Author