Sport Imotski

Sportski portal Imotske krajine

Razgovor s povodom: Dr. Jakov Prenc, Poliklinka Quo Vadis

“Quo vadis?” ili ”Kamo ideš?” ovoga puta za naš portal upućujemo sugovorniku ove priče, poznatom specijalistu ortopedije i traumatologije Klinike za traumatologiju u Draškovićevoj u Zagrebu dr. Jakovu Prencu, našem Imoćaninu. Quo vadis, Jakove?

– Kamo idem, pitate? U Imotski, to je moj odgovor, ali ne praznih ruku već u moj Imotski s nekim novim i dobrim vijestima, veli nam Jakov. A pričati s dr. Jakovom Prencom može se satima i neće vam nikada nedostajati pitanja.

Jakovljev otac bio je poznati liječnik, a majka mu je iz liječničke obitelji Vuković, ujac dr. Petar Vuković i tetka dr. Mara Bekavac s majčine strane, tetak dr. Tonći Bekavac poznati stomatolog ortodont, prvi rođak dr. Petar Bekavac stomatolog, rođak dr. Ivica Vuković poznati kardiolog, rođak dr. Ante Vuković ginekolog. Pošto je zapravo jedini u obitelji izabrao kirurški put, može se reći da svoj put sam krči te je samostalno, bez ičije pomoći, krenuo u svoju imotsku avanturu zvanu Quo Vadis. A Jakov?

– Ma, dajte, skoro ste sve nabrojili, ali ima još toga. I nismo odgonetnuli ono ”Quo vadis”, ali ćemo to poslije, reče nam simpatični i uvijek nasmijani dr. Jakov. Da, nakon osnovne, pa srednje škole, fakulteta i konačno specijalizacije Ortopedije i traumatologije skrasio sam se u legendarnoj Klinici za traumatologiju u Draškovićevoj ulici, najpoznatijoj takvoj ustanovi u Jugoistočnoj Europi. A zna se što znači ta bolnica jedina takve vrste u srcu Zagreba. Izvan svoga posla sam liječnik naše državne vaterpolo reprezentacije, potom naše nacionalne odbojkaške vrste, vaterpolo kluba Mladost, dugo godina GNK Dinamo, NK Rudeš, Zagrebačkog nogometnog saveza i mlađih selekcija Hrvatske nogometne reprezentacije.

E, da, prekidamo Jakova. Čuli smo i o nogometašu Prencu?

– Da, igrao sam u Dinamu. I tako je krenula moja ljubav prema sportu koja traje i dan danas te su kroz moju ordinaciju, preko moga skalpela, pregleda i rehabilitacije prošli su naši vrhunski sportaši. Filip Ivić, naš reprezentativni rukometni vratar; zatim naš Imoćanin i olimpijski i svjetski paraolimpijski pobjednik Ivan Katanušić; Karlo Letica, nekadašnji vratar Hajduka; Arijan Ademi, kapetan Dinama; pa rukometaši Domagoj Pavlović i Šprem; zatim nogometaši Vilibald Vuco,Tomislav Havojić, Milan Badelj, Karlo Kamenar, Karlo Lulić, Mario Vasilj, Šime Vrsaljko i da ne nabrajam dalje. Sve su to vrsni sportaši i moji veliki prijatelji.

U samom srcu Imotskog, tik do poznate stare imotske Gimnazije, a sada Osnovne škole “Josip Vergil Perić” i imotske crkve Sv. Franje otvara polikliniku. Pogađate joj naziv. Dakako, Poliklinika “Quo Vadis”. I u nju dovodi stručnjake iz same kreme hrvatske medicine, poput Imoćanina dr.Ivana Milasa, kirurga za liječenje tumora dojki i kože i ultrazvuk dojki, pa susjeda iz Posušja dr.Krešimira Martića za estetsku kirurgiju. Dakako, dolazi i sam Jakov za ortopediju i traumatologiju te sportsku medicinu i dovodi ono za što njegovi Imoćani samo gledaju na televiziji, a to su injekcije autologne kondicionirane plazme i matične stanice, pa fizikalna terapija i rehabilitacija te sportska kirurgija.

– K’o lud sam ako prođe dan da nemam skalpel u ruci. Radim ono što silno volim, a to je moj poziv. I sada se radujem izazovu Quo Vadisa u mom Imotskom. Eto gdje vam i kamo idem, reče nam na kraju razgovora dr. Jakov Prenc.

Razgovarao: Velimir Braco Ćosić
Foto: Sport Imotski

Author