Sport Imotski

Sportski portal Imotske krajine

Priopćenje za javnost Nogometnog kluba Imotski

Obzirom kako su Klub napustili dosadašnji treneri, a koji su do posljednjeg dana protekle natjecateljske sezone konstruktivno s Klubom planirali i pripremali natjecanje u Ligama mladeži Nogometnog središta Split HNS-a za sljedeću sezonu, smatramo važnim podsjetiti na određene činjenice i pojasniti situaciju.
Bivši trener Vinko Malenica opetovano izjavljuje kako je prekinuta suradnja dvaju klubova, pozivajući se na sastanak u Uredu gradonačelnika iz kolovoza 2019. godine. Naglašavamo kako se o suradnji dvaju klubova nikad nije niti pregovaralo niti je suradnja ikada dogovorena. Svi navodi koje bivši trener iznosi o navedenom sastanku su u potpunosti neistiniti, čemu mogu posvjedočiti svi tada prisutni, uključujući i gradonačelnika. Bitni zaključci tog sastanka bili su novo formiranje športskog segmenta Kluba na zahtjev bivšeg trenera, kao i formiranje tijela Kluba, također na zahtjev bivšeg trenera, a što je, i jedno i drugo, u potpunosti ispunjeno te je na istom sastanku dogovoreno kako se neće naplaćivanju članarine djeci za treniranje. Ključni zaključak navedenog sastanka je bio dogovor o djelovanju samo jednog nogometnog kluba u Gradu Imotskom, na što je i bivši trener pristao uz gore navedene uvjete. Međutim, dok je Klub sve postignute dogovore ispunio, što nije bilo ni lako ni jednostavno, bivši trener je izigrao sve odrednice tadašnjeg dogovora.
Praksa djelovanja bivšeg trenera bila je takva da je u periodu od postignutog dogovora u kolovozu 2019. godine osobno održavao većinu treninga i osobno vodio većinu utakmica svih kategorija nogometne škole NK Imotskog, usprkos jasnih pravila Nogometnog saveza županije Splitsko-dalmatinske kako svaka momčad mora imati svog trenera te postojanju po jednog trenera u Klubu za svaku kategoriju, kojima je Klub uredno, svaki mjesec isplaćivao naknadu na njihov rad, a sve kako bi bivši trener, nakon što Klub isplati trenerima naknadu za njihov rad pozivao svoje kolege trenere te ih tražio da mu donesu dio svojih naknada prema njegovom vlastitom izračunu rada trenera. Iz tog razloga Klub u prosincu 2020. godine napušta perspektivni i visoko obrazovani mladi trener, uz objašnjenje kako mu je takva praska u potpunosti neprihvatljiva! Praksa bivšeg trenera bila je takva da je organizirao održavanje nogometnog kampa na Gradskom stadionu Gospin dolac kako bi mogao od organizatora kampa naplatiti usluge koje je trebao naplatiti Klub. Nakon što je Klub saznao za navedenu praksu te joj se suprotstavio, bivši trener otkazuje održavanje kampa, jer valjda nema više interesa za isto. Toliko o interesima djece! Praksa bivšeg trenera je bila takva da je sprave za teretanu koje su ponuđene kao donacija Klubu pokušavao preuzeti za svoju korist i staviti pod svoju kontrolu, u potpunosti nastojeći zaobići Klub. Nadalje, praksa bivšeg trenera bila je takva da u određenom trenutku za svoje potrebe i svoju korist nepovratno sa stadiona odnosi hladnjak koji je doniran Klubu. U potpunosti je neprihvatljivo da djelatnici Kluba za svoje potrebe i za svoju korist odnose uređaje koji su donirani Klubu i vlasništvo su Kluba! Postoji još cijeli niz nepravilnosti u djelovanju bivšeg trenera. Vratimo se na trenutak na dogovor iz kolovoza 2019. godine. Najsvjetliji primjer izigravanja tog dogovora je nastojanje bivšeg trenera o zadržavanju pred natjecateljskih kategorija (2010. godište igrača i mlađe) u okviru njegovog kluba kako bi mogao nastaviti s praksom naplaćivanja članarina, usprkos dogovoru o nenaplaćivanju članarina za treniranje unutar nogometnog kluba koji se financira javnim novcem građana Grada Imotskog, što dokazuje kako bivši trener sve čini kako bi napravio okvir za svoju financijsku korist!
Nakon što je Klub konstantno bivšeg trenera na sjednicama tijela Kluba u više navrata upozoravao o neprihvatljivosti takvog i cijelog niza sličnih primjera djelovanja, bivšem treneru postalo je jasno kako ne može nastaviti s istom praksom unutar Kluba te iz tog razloga ponovno pokušava napraviti raskol te obnoviti djelovanje drugog nogometnog kluba u Gradu Imotskom, a sve kako bi i dalje mogao sebi osiguravati nerealnu financijsku korist koja seže do 250.000,00 kuna godišnje. To je okvir koji bivši trener želi zadržati i zbog toga cijelim nizom lažnih konstrukcija i manipulacijama pokušava roditelje dovesti u zabludu kako bi ispisali svoju djecu iz Nogometnog kluba Imotski te kako bi roditelji i njihova djeca bili živi štit za isključivo njegove financijske interese i kako bi roditelje i njihovu djecu bivši trener koristio za potkusurivanje s Klubom te s njima licitirao i ucjenjivao Nogometni klub Imotski.
Klub je istoj toj djeci u nadolazećoj sezoni koja je pred nama osigurao natjecanje u Ligama mladeži Nogometnog središta Split HNS-a te prilagodio financijski plan Kluba kako bi osigurao sredstva za natjecanje u navedenim ligama iznosa cca. 200.000,00 HRK za jednu sezonu natjecanja, uključujući adekvatan autobusni prijevoz za putovanja od Zadra do Dubrovnika te adekvatnu pratnju na tim putovanjima. Također, Klub je djeci osigurao 100 paketa opreme za sve igrače nogometne škole (dres, svečana i radna trenerka, zimska jakna, šuškavac, štucne, kapa i torba) vrijednosti nabave i tiska opreme cca. 100.000,00 HRK te je oprema spremna za uručivanje igračima nogometne škole na početku priprema. Nadalje, Klub osigurava djeci, svojim igračima provjerene i dokazane trenere, koji uz adekvatnu naobrazbu i potrebne licence, fakultetske i nogometne, u svojoj karijeri imaju mjerljive i opipljive rezultate u radu s djecom i u radu u nogometu.
Ovim putem postavljamo vrlo jasno pitanje igračima, roditeljima, svoj imotskoj i cjelokupnoj javnosti, što su zapravo interesi djece?
Jesu li interesi imotske djece treniranje i igranje na Gradskom stadionu Gospin dolac ili su interesi imotske djece igranje na nogometnom igralištu u Donjem Prološcu? Je li interes djece natjecanje u Ligama mladeži Nogometnog središta Split HNS-a ili natjecanje u najnižem rangu natjecanja? Je li interes djece rad s obrazovanim, dokazanim i provjerenim trenerskim imenima ili je interes djece rad s uglavnom jednim trenerom u sve četiri formativne kategorije? Je li interes djece i roditelja organizirani autobusni prijevoz sa stručnom pratnjom ili prijevoz automobilima koje roditelji voze i financiraju? Je li ugodnije djeci biti dio nogometnog kluba u kojem ih se ne dijeli i u kojem su svi jednako obučeni i jednako tretirani te opremu dobivaju besplatno zato što su igrači nogometnog kluba ili je interes djece i roditelja osobno plaćanje trenerki za račun bivšeg trenera?
Poštovani roditelji, onaj dio vas koji ste se odlučili potpisati bivšem treneru traženi dokument! Jeste li znali da vašu djecu ispisujete iz Nogometnog kluba Imotski te da umjesto treniranja i igranja na Gospinom docu vašu djecu vode trenirati i igrati u Proložac? Jeste li znali da se vašu djecu otklanja od višeg ranga natjecanja na području od Zadra do Dubrovnika te da se vašu djecu vraća u najniži rang natjecanja? Jeste li znali da svojim potpisom stajete nasuprot interesa djece, Grada Imotskog i Nogometnog saveza županije Splitsko-dalmatinske te postajete živi štit za privatne interese?
Važnim smatramo ovim putem objaviti informaciju kako je Nogometni savez županije Splitsko-dalmatinske na sjednici Izvršnog odbora održanoj u subotu 31. srpnja, a uzrokovano zbivanjima u Nogometnog klubu Imotski, smijenio bivšeg trenera Vinka Malenicu dužnosti koordinatora Nogometnog centra Imotski te na taj način vrlo jasno i nedvosmisleno pokazao kako gleda na djelovanje bivšeg trenera i kako Nogometni savez županije Splitsko-dalmatinske niti najmanje ne prihvaća i ne tolerira takvu vrstu djelovanja.
Grad Imotski se putem priopćenja gradonačelnika od srijede 28. srpnja također vrlo jasno odredio kada je objavio stav kako obzirom na novonastalu situaciju i djelovanje bivšeg trenera poziva na poštivanje ugovora i dogovora. Napominjemo kako se poštivanje ugovora odnosi na Ugovor o korištenju nogometnog stadiona sklopljenog između Grada Imotskog i Nogometnog kluba Imotski 1. kolovoza 2019. godine te kako je NK Imotski jedini nogometni klub koji koristi Gospin dolac, dok se poziv na poštivanje dogovora odnosio na već spomenutu ključnu odrednicu dogovora iz kolovoza 2019. godine o djelovanju samo jednog nogometnog kluba u Gradu Imotskom.
Pozivamo dio roditelja, a koji su potpisali traženi dokument bivšem treneru te se time postavili nasuprot Nogometnom klubu Imotski, Gradu Imotskom te Nogometnom savezu županije Splitsko-dalmatinske i postavili se na stranu zaštite isključivo privatnih interesa bivšeg trenera da između sebe ponovno preispitaju sve iznesene stavove te donesu, temeljem potpunih informacija, svoju odluku. Slobodni ste javiti se u Nogometni klub Imotski za bilo kakve dodatne informacije.
Onim igračima i roditeljima koji nisu nasjeli na manipulacije bivšeg trenera zahvaljujemo na strpljenju te poručujemo kako je Nogometni klub Imotski vrlo stabilan te će u nadolazeću sezonu krenuti vrlo skoro, predvođen poznatim, provjerenim i dokazanim trenerskim imenima te se natjecati sa sve četiri kategorije nogometne škole u Ligama mladeži Nogometnog središta Split HNS-a na području od Zadra do Dubrovnika, dok će djeca, igrači Nogometnog kluba Imotski imati stručan, profesionalan i odgovoran tretman, svi podjednak i svi jednako opremljeni.
U Imotskom, 2. kolovoza 2021. godine!
Sportski pozdrav,
Nogometni klub Imotski

Author