Sport Imotski

Sportski portal Imotske krajine

Na današnji dan 1992: Odigrana prva službena utakmica NK Imotskog (VIDEO)

Nogometni klub Imotski je prvu povijesnu službenu utakmicu na stadionu “Gospin dolac”odigrao 22.3.1992. godine, a protivnik Imoćanima bio je klub NK Mladost iz Koprivna. Utakmica je posebice važna jer se odigrala u posve novom vremenu, u neovisnoj Republici Hrvatskoj i to je prva službena prvenstvena utakmica NK Imotski od 1926. godine, kada su udareni temelji ondašnjega kluba Zagorac. Susret je započeo minutom šutnje za prerano preminulim osnivačem kluba Dinkom Brečićem Mrđom.

Za NK Imotski nastupili su: Leo Pavić (vratar), Mario Buntić, Ivica Picukarić, Vinko Lasić, Velimir Braco Ćosić, Oliver Rajič, Ante Kukavica, Slaven Đuzel, Jure Pavić, Joško Novović Tuta, Mario Francheschi, Ivica Čuljak te Miljenko Nenadić koji je u 15 sati i 16 minuta postigao prvi povijesni zgoditak za NK Imotski. Na klupi su još bili rezervni vratar Igor Kolovrat, Zvonimir Cikojević, Hrvoje Divić i Elvis Skejić. Trenerske palice držali su Luka Đuzel Čorba i Marijan Mrkonjić, a fizioterapeut je bio dr. Joško Maras. Prvi predsjednik kluba bio je pokojni Ante Đuka Kris.

Nogometaši Imotskog koji su nastupili u povijesnoj utakmici

U izravnom prijenosu utakmice mogli su uživati slušatelji Radio postaje Imotski na čelu s Gordanom Pešordom, a spiker je bio tadašnji novinar Radio postaje Split Arsen Košta. Program na stadionu vodio je imotski novinar Ivica Đuzel, a glazbeni dio nezaobilazna Gradska glazba Imotski koju je vodio kapelnik Đoni Nuić. Prije početka utakmice minutom šutnje odana je počast za prerano preminulog jednog od osnivača kluba Dinka Brečića Mrđu, te je predstavljena i himna NK Imotski koju je napisao Velimir Braco Ćosić a uglazbio Ivan Glibota Crni.

Početni udarac je izveo pok. Luka Rajič, utemeljitelj akcije za izgradnju stadiona “Gospin dolac”, dok je dresove donirao Zdenko Mikulić iz firme Panasonic-Technics.

Lopta s kojom je odigrana utakmica

Utakmica je završila rezultatom 5:1 za Imotski, a kao zanimljivost izdvojiti ćemo situaciju kada je nakon dosuđenog kaznenog udarca, kojeg je trebao izvesti kapetan Velimir Braco Ćosić, publika tražila svog miljenika Joška Novovića Tutu. Novović je izveo i promašio kazneni udarac, a nakon 6 mjeseci je, na žalost, poginuo u Domovinskom ratu. Njemu u čast sportsko igralište u centru Imotskog nosi njegovo ime.

Pogledajte video:

 

 

Author