Sport Imotski

Sportski portal Imotske krajine

Kratki razgovor sa Emom Rajić našom olimpijkom u plivanju

Imotski i Imotska krajina do sada su  dali nekoliko olimpijskih pobjednika,ali i samih sudionika najvećeg svjetskog sportskog događaja.Ovih dana toj ekipi  hrvatskih olimpijaca pridružila se i još jedna Imoćanka.Ema Rajić 21.-godišnja plivačica stekla je pravo nastupa ostvarenim olimpijskim B normama, rezultatom 1:08,17 na 100 m prsno i 25,96 na 50 m slobodno. Naime, kako se niti jedna hrvatska plivačica nije plasirala na OI isplivanom A normom, Ema Rajić stekla je to pravo kao plivačica s najviše osvojenih FINA-inih bodova u ovoj sezoni. Ema Rajić rođena je 2000. godine i studentica je na američkom sveučilištu Berkeley, gdje studira molekularnu i staničnu biologiju. Ima dvojno američko i hrvatsko državljanstvo, a za hrvatsku reprezentaciju nastupa od 2019. godine. Matični klub joj je Plivački klub Dubrava iz Zagreba.Ema je po ocu Imoćanka,a uostalom i prve plivačke zamahe naučila je u vodi imotskog prirodnog bisera Modrog jezera.Konačno,još kao mala djevojčica ljetne praznike provodila je u Imotskom kod djeda i bake prelazeći do svoje 21.godine Atlantik na desetke puta.Odlazak na Olimpijadu za svakog sportaša je veliki događaj kako u sportu tako i u životu.Stoga smo Emi uputili nekoliko pitanja prije njenog odlaska u Tursku gdje je otišla brusiti formu za Japan.

– Još uvijek sam amater, sretna da putem plivanja studiram na Berkeley.,a sretna sam neizmjerno da odlazim na Olimpijske igre.Eto,rekoste da sam i prva Imoćanka koja ide na Olimpijadu,pa kada ste me već titulirali neka bude.Da, imam imotskih gena,reče nam  na početku razgovora Ema.

Je li Ema naučila plivati u Modrom jezeru?

-Počela sam plivati s 5 godina, u YMCA Champaign, Illinois.   S tri godine sam bila prvi put u Modrom jezeru, plivala uz pomoć jastučića. Eto sada ocijenite.

-Doživljaj Imotskog?

-U Hrvatsku i Imotski sam dolazila svake druge godine, počevši s godinu i pol.  Voljela sam uvijek doći kod bake i dida, slušati didovu harmoniku i jesti bakinu riblju juhu.  Šetnje do Modroga I Crvenoga jezera, Kulice, kao I kupanje u Modrome su bile i ostale posebni doživljaj.  Dobro se sjećam večernjih glazbenih priredaba u mom dragom Imotskom.Stvarno doživljaji.

Što znači braniti boje Hrvatske?

-Hrvatsko nasljeđe je bitan dio mene.  Braniti boje Hrvatske na najvećoj sceni predstavlja veliku čast, kako za mene, tako i za moju familiju. 

Je li odlazak na Olimpijadu do sada najveći uspjeh?

-Kao i za nebrojeno drugih sportaša, tako I za mene, Olimpijada je kruna karijere.  Imala sam sreću prisustvovati na puno važnih natjecanja, osvajati trofeje, ali je Olimpijada iznad svega. 

Kako  teku pripreme i što očekuješ u Japanu?

-Idem na završne pripreme u Tursku.  Cilj je poboljšati brzinu i tehniku.

Bit ću zadovoljna ako isplivam svoja najbolja vremena.

Planovi,želje,gdje se vidiš sutra?

-Jako mi je bitno privesti plivačku karijeru i fakultet uspješno kraju.  Berkeley je posebno mjesto koje svakim danom otkriva nova saznanja.  Mogu li potpuno odgovoriti na ovo pitanje za godinu dana?

Razgovarao: Velimir Braco Ćosić
Fotografije: Privatni album
Izvor: Slobodna Dalmacija

Author