Sport Imotski

Sportski portal Imotske krajine

Imotski nogometaši nose na dresovima ustaško znakovlje

Znamo da nogometaši na svojim dresovima moraju nositi oznake sponzora, no da u Imotskoj krajini igrači na dresovima nose znakovlje NDH, dosad je bilo malo poznato. Slobodna Dalmacija piše da zbog obveza prema sponzoru, građevinskoj tvrtki “gUj”, igrači na svojim dresovima imaju veliko U u koje je ubačen grb koji počinje s bijelim poljem, u službenoj uporabi za vrijeme NDH, dok grb Republike Hrvatske počinje crvenim poljem.
Nogometaši brane odluku kluba govoreći da je malo slovo ‘u’ tvrtka slučajno promijenila u veliko slovo, te da je u sredinu posve slučajno upao grb NDH. “Sponzor našeg kluba je tvrtka “gUj” i mi tu ništa ne možemo, dužni smo ga nositi”, kažu u klubu NK “Imotski”.
Povijesničar Tvrtko Jakovina izjavio je za Slobodnu Dalmaciju kako tu nema slučajnosti, da je riječ o izravnoj poruci i veličanju ustaštva.
Gojko Jukić, vlasnik tvrtke “gUj” kaže da je umjesto grba trebala ići dizalica, kao simbol djelatnosti tvrtke, ali da dizalica nije stala, pa je ubačen grb. Objasnio je da je ime njegove tvrtke sastavljeno od prvog slova njegova imena Gojko i sina Jure, te velikog U jer je htio da skraćenica znači “Gojko Und Jure”.

Autor: Jutarnji.hr

Author